Vocht voldoende?
Vocht voldoende?

BLOGS 

Vegetarisch eten
Vegetarisch eten
Brood?
Brood?
Afleiding en aanbod
Afleiding en aanbod
Stress en voedingsgewoonten
Stress en voedingsgewoonten
Gezellig eten?
Gezellig eten?
Meten is weten
Meten is weten
Gezonde voeding
Gezonde voeding


Starten met gezonde leefstijl
Starten met gezonde leefstijl

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 7-2017Vocht voldoende? 

Een van de ontdekkingen deze week is die van vochtinname? Drink ik wel genoeg? Ik ben meer aan het bewegen, want het is lekker lenteweer en dus.... Hop naar buiten. Dan zweet ik éindelijk ook een beetje. Het "luie zweet" komt eruit, hahaha. En een heerlijk middagje in de lentezon naar de sauna. Dan is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Daar zweet ik gek genoeg dan weer minder.
Hoe werkt dat ook alweer met die vochtbalans?
Van baby tot ouderen wordt de vochtbalans goed in de gaten gehouden, omdat dit vitaal is voor een mens. Doen wij zit in de tussenliggende jaren zelf ook wel genoeg?
Ik zet voor mezelf weer een fles water neer en ga me voornemen om meer water te drinken. Met een klein beetje light siroop erin, omdat ik dat lekkerder vind. Dat dan weer wel. Ik zie ook vaak dat mensen een stukje fruit of een beetje verse kruiden in het water doen om er een smaakje aan te geven. Dat kan natuurlijk ook.
Feit is dat je lichaam voor 60% uit water bestaat en het een must is om te drinken.
En zoals overal krijg je hierover dan verschillende meningen en adviezen. Hier staan er een paar op een rijtje.

  • 2 liter per dag; wel afhankelijk van individuele factoren, zoals
    Leefstijl
    Lengte
    Lichaamsgewicht
    Het klimaat waarin je leeft
    Hoeveel je beweegt op een dag
  • Zo kom je moeiteloos aan 2 liter water per dag

Lees meer op: https://www.puurfiguur.nl/water-drinken/

  • Telt koffie ook mee?
    Ja, maar de cafeïne in koffie, (thee en frisdrank) zorgt voor stimulering van de nieren, waardoor het lichaam vocht sneller uitscheidt
  • 7 redenen om voldoende water te drinken
    Water bevordert je fysieke prestaties
    Water bepaalt je energieniveau en hersenfunctie
    Water voorkomt en verlicht hoofdpijnklachten
    Water verbetert de stoelgang
    Water zorgt voor het functioneren van de nieren
    Water voorkomt een kater
    Water zorgt voor gewichtsverlies
  • Vermijd water uit plastic flessen

Kortom geniet van het mooie weer en drink voldoende water.

Bronnen:
https://www.puurfiguur.nl/water-drinken/
https://www.water.nl/waterconsumptie.htm
https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/7028-Vochtbalans-i.pdf

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 6-2017
Vegetarisch eten gezonder?

Nu ik de 50 ben gepasseerd en in de overgang* gekomen ben, wil ik weten of vegetarisch eten écht gezonder is in mijn situatie. Ik surf het internet op en vind vele websites die informatie geven over vegetarisch eten. Een insteek van de vegetariër door de vegetariërsbond en van bijvoorbeeld de organisatie "wakker dier".

Wanneer iemand zegt dat ik nooit meer vlees mag eten, omdat het gezonder is, zeg ik meteen dat ik al het vlees kan laten staan. Ik hóef niet per se vlees te eten en vind vegetarisch eten erg lekker. In de trainingsweekenden die all inclusive zijn met vegetarisch eten, mis ik het niet.

De zelfgemaakte vegetarische soepen die mijn privé kokkie voor mij maakt, smaken me prima. Dit is ook vaak mijn vaste lunch. Héérlijk.

En toch kan ik ook genieten van vlees, zeker wanneer het lekker bereid is en we bijvoorbeeld in een restaurant eten. De meeste restaurants hebben een beperkte keuze in vegetarisch menu. En dat smaakt me niet echt.

De vragen voor mezelf zijn dan ook...

  • kán ik inderdaad helemaal zonder vlees?
  • Is het écht gezonder om helemaal vegetarisch te gaan eten?

Ik ga dit de komende tijd uitproberen.  Wil je ervaringen met me delen over het wel of niet vegetarisch eten? Mail dan naar sandrasgezondeleefstijl@gmail.com.

* https://www.dehormoonfactor.nl/overgang-klachten-en-oplossingen Lees meer over vegetarisch eten op:
https://www.dehormoonfactor.nl/vegetariers
https://www.vegetariers.nl/bewust/waarom-vegetarisch
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-.aspx
https://www.wakkerdier.nl/vegetarisch-koken/vegetarisch-eten

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 5-2017

Brood?

Deze week heb ik me bezig gehouden met de vraag of ik brood wel of niet verantwoord vind binnen mijn voedingspatroon.
Zoals over alle onderwerpen die met eten te maken hebben, wordt ook hier veel over geschreven.
Het voedingscentrum* zegt dat het lastig is om een goede vervanger voor brood te vinden.
Meer waarheid over brood
1. Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
2. Zijn gluten slecht voor je?
Het Voedingscentrum heeft de meest prangende vragen over brood verzameld en beantwoord. Lees de antwoorden op De Waarheid op Tafel**.

1. Er staat meestal op de voorzijde dat het gaat om volkorenbrood. Je kunt ook kijken op de achterkant bij de ingrediëntenlijst of ze gebruik hebben gemaakt van volkorenmeel. Als er bijvoorbeeld alleen tarwebloem of tarwemeel staat is het niet volkoren.Een kwestie van goed lezen wat je koopt.
2. Niet waar. Gluten zijn eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in je maag-darmstelsel. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt. In een gezond maag-darmkanaal worden gluten goed opgenomen door het lichaam. Het lichaam gaat niet anders om met gluten dan met eiwitten afkomstig uit andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uit vlees of eieren. Komt overgevoeligheid voor gluten vaak voor? Nee. Ongeveer 1% van de bevolking is overgevoelig voor gluten.

Mijn conclusie deze week is dat ik in ieder geval lekker vind om brood te eten, maar niet 2 keer per dag zoals velen doen. De ochtend dus "gewoon" verder met kwark met muesli en als lunch lékker en verantwoord brood. Dan bedoel ik niet het fabrieksbrood van welke kleur ook, maar heerlijk vers gebakken Spelt of Pompoenpittenbrood van de bakker of uit eigen keuken. Zonder al teveel toevoegingen, want helemaal zonder, dat lukt bijna niet meer.

Het gaat ook vooral om genieten van eten en er niet té moeilijk over doen. 
Eet smakelijk!

*https://www.healthyvega.nl/tips/lunch-waarom-geen-brood-
** https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/brood.aspx


Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 4-2017
Afleiding en aanbodIk neem mezelf voor om geen afslankmethode nummer zoveel te doen of producten te kopen die zeggen dat je er veel mee afvalt.Tevens heb ik met mezelf afgesproken dat ik ga genieten van eten. Ben er klaar mee om me schuldig te voelen over een koekje of iets dergelijks.Dit betekent natuurlijk niet dat ik maar álles mag eten waarvan ik weet dat het niet gezond voor me is.Wat nou als een vriendin of familielid me iets "lekkers" aanbiedt? Ik heb niet verteld dat ik aan het lijnen ben, zoals vroeger. En dan zegt hij erbij "ik heb het speciaal voor jou gehaald". Of "zullen we dit samen gezellig opeten"?
Wat doe ik dan? Wat zou jij doen?Het overkwam me afgelopen week 2 keer.

*De eerste keer werd mij mijn favoriete gebak Schwarzwalderkirschtorte aangeboden. Inderdaad speciaal voor mij gehaald. Daar heb ik dan ook met smaak een stukje van opgegeten.
*De tweede keer was het een alleenstaande vriendin die al dágen zin had in Chinees. Gezelliger om samen te eten, toch? We hebben er samen heerlijk van gegeten. En zij nog een paar dagen.Het punt is dat je met meer mensen gezellig aan tafel gauw ook meer eet. Ik heb dat in ieder geval wel.Niet aan het lijnen dus, maar wel op zoek naar een bij mij passende leefstijl en gezond voedingspatroon.
Op dit moment nog niet helemaal gevonden dus de zoektocht gaat verder. 

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 3-2017

Week 3 van mijn onderzoek "mijn relatie tot voeding".

Deze week onderzoek ik  stress en voedingsgewoonten?

De afgelopen week zegt jongste zoon dat hij een appartement heeft gevonden op 50 minuten afstand van zijn ouderlijk huis. Dit is vlakbij zijn werk en bijna naast de woonplaats van zijn vriendin. Het was dan wel iets wat ik verwacht had. Nu hij het zegt is het toch nog onverwacht en is de verhuizing al snel. Empty nest syndroom? Stress levert het in ieder geval zeker op. Er valt veel te regelen, waarbij ik mijn kind wil helpen, maar hij kan het zelf met behulp van vriendin en soms schoonouders.  Naast deze ontwikkelingen probeer ik zo goed mogelijk mijn nieuwe ochtendritueel en gezonde voedingsgewoonten te handhaven, maar dat valt in de praktijk niet altijd mee. Zo vond ik van de week een zak met kruidnoten, die met het Sinterklaasfeest niet op was gegaan. Proefde er een paar, best lekker nog hoor, zo bij een kopje thee. Nee! Dit mag echt niet. Ik stop er nu onmiddellijk mee, maar dan moeten ze ook zo snel mogelijk uit huis.Maandag maar weer mijn ochtendritueel goed oppakken en de voedingslijst erbij. Gelukkig houd ik erg van groene thee en drink ik er liters van op een dag.Lees ook deze 5 tips over voeding bij stress. https://albertsonnevelt.nl/gezonde-voeding-tegen-stress-5-tips/. Wanneer volgend weekend zoon verhuist, wordt het in ieder geval een stuk rustiger. Te rustig misschien wel?

Tijd voor een nieuwe hobby of bezigheid? Ik houd jullie op de hoogte.

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 2-2017

Week 2 van mijn onderzoek "mijn relatie tot voeding".

Wat ik afgelopen week ontdekt heb, is dat ik het gezellig vind om te eten met mensen die moeite doen om eten te maken. De aloude en vaak toegepaste methode, van belonen en onthouden, me minder bezig houd. Mijn nieuwe eetpatroon al begint in te dalen. Zo ondervond ik dat, wanneer ik later opsta, ik minder behoefte heb aan een ochtendtussendoortje. Wanneer ik 's avonds nog "snaaitrek" krijg, ik het dan prima vind om een stuk fruit te nemen. En wanneer ik dan toch popcorn neem, ook na een deelportie kan stoppen. De grootste eye opener was wel dat, wanneer ik bezig ben met schrijven of opruimen, ik helemaal niet aan eten denk. Ik ontdekte ook dat het is waar wat er gezegd wordt over koolhydraten.

Wanneer je er 's morgens al vroeg mee begint, wil je er de héle dag meer van. Zo kwam het voor dat ik een dag geen kwark meer in huis had en een knackebröd nam, waardoor ik de hele dag knackebröd en koek wilde hebben.

Waar ik erg blij van werd is de jongste zoon die, met zijn vriendin samen, lekkere hapjes maakt in het weekend. Brownie en bladerdeeghapjes met pesto. Mmm, met de L van liefde gemaakt en de met de G van gezellig eten. Daar kun je toch geen nee tegen zeggen? One week: not all work... also pleasure 

Weekverslag van Sandra over voeding/lifestyle; week 1-2017

Yes! Het nieuwe jaar is begonnen en zo ben ik gestart met mijn onderzoek naar de relatie van mijzelf met voeding. Hier ga ik een heel jaar een wekelijkse blog overschrijven, die ik met jullie zal delen.

Deze afgelopen week heb ik me verdiept in Paleo en een voedingslijst gemaakt voor mezelf. Ik volg Mitchel van Duren van paleo.nl en ontvang recepten. (https://www.paleo.nl)

En mezelf de stelling voorgelegd: vegetarisch versus paleo? Welke kant ga ik op?

Ik ben tot het volgende basismenu voor mezelf gekomen:

  • Ontbijt: schaaltje volle kwark met fruit plus groene thee met een eetlepel honing erin
  • Tussendoor: thee met een of 2 stuks fruit of een handje noten
  • Lunch: Verse soep (of salade)
  • Tussendoor: water en/ of thee met 1 stuk fruit of handje noten (max. 3 stuks fruit, max 2 handjes noten per dag)
  • Diner: groenten met vis, kip, rundvlees, vegetarisch gehakt, tofu
    Bij voorkeur geen toetje, eventueel fruit wanneer ik nog geen 3 stuks op heb
  • Tussendoor: thee

Het begin van de week kon ik redelijk goed volhouden. Vanaf donderdag een fikse verkoudheid die in het weekend uitmondde in een griep.

Gevolg: geen eetlust, wel "snaaitrek", opgelost met fruit en noten.

Manlief kookt vers en vaak voor mij apart, maar soms is het gewoon makkelijker om wel pasta mee te eten en een stamppot. De zuurkoolstamppot was nu wel een gezondere variant met kipreepjes i.p.v. spekjes en magere rookworst.

  • Gevolg: 2,2 kg minder in 1 week.
    Addertje onder het gras was hier.... 1,8 kg spieren minder.
  • Missie voor volgende week: Meer water drinken en meer bewegen.

Ik las een artikel, waarin Denise de Ridder (https://www.youtube.com/watch?v=APtJxgBHyAg) praat over dat wilskracht niet helpt. Op dit moment lees ik een boek "Mini Habits" van Stephen Guise, waarin wordt gesproken over het gebruik van de kracht van wilskracht, mits goed benut en niet uitgeput! Een nuance verschil dus. Ik ga de proef op de som nemen dit jaar.

Hoe ik met mijn Mini Habit van 1 glas water 20 kilo ga afvallen? Wil je dit weten?
Volg dan mijn blogs dit héle jaar op VrouwTotaal.nl en op mijn website https://sandra-schrijft.webnode.nl/blogs-over-levensverhalen/

Mijn ervaringen met eten.

Mmmm begin ik met de blog vóór of na mijn oploskoffie met pure chocoladetruffels, een restje kerstpakket. En begin je altijd op een maandag? Mag je dan de zondag ervoor nog ongegeneerd "schransen"? Eet je eerst alles op wat je in huis hebt? Geef je het weg of gooi je het weg? En begint daar dan niet meteen het eerste schuldgevoel?

Wat een vragen en ik ben nog niet eens begonnen.

Ik besluit te genieten van mijn koffie met 6 chocoladetruffels en meteen te gaan lezen over de psychologie van het eten.

Wat voor mij werkt is een goed doordacht plan en me daar ook (zo lang mogelijk) aan houden.

Vandaag ga ik me dan met volle enthousiasme storten op het maken van dit plan. Een plan wat niet al te ver ligt van mijn huidige eetgewoontes, zodat ik dit kan volhouden. Daarna kan het áltijd nog beter en ga ik gaande weg ervaren wat bij mij past.

Zoals Mini Habits schrijver Stephen Guise en Denise de Ridder beide beamen is, "kleine stapjes"nemen en die volhouden. Daar kom je uiteindelijk het verst mee.

Het eind van 2016 nadert, tijd om goede voornemens te noteren? Sowieso een goed idee om een gezondere leefstijl te gaan navolgen. De eeuwige strijd met de kilo's. Ga ik hem wéér aan in 2017? Of ga ik gewoon een beetje gezonder eten en zie ik het wel? Álle diëten die er zijn, heb ik al wel eens gevolgd, dat heeft niet geresulteerd tot een blijvend gezond eetpatroon en gezonde leefstijl. Dus....moet, correctie, mág het nu anders!
Maar hoe dan?

  • Paleo
  • Koolhydraatarm
  • Vegetarisch
  • Glutenvrij

Wat werkt voor mij? Waar begin ik?
Eerst nog maar wat research doen voordat ik een plan maak, want dat werkt om te beginnen toch beter bij mij dan "een beetje gezonder eten".
Hoe doen jullie dat? 
Ik sta open voor álle tips. Stuur een pb of mail ze naar sandrasgezondeleefstijl@gmail.com.

2016 @Sandra Schrijft Levensverhalen 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin